poniedziałek, 9 września 2013

Pulpeciki z piersi kurczaka w sosie pieczarkowym

Potrzebne będą:
200 ml wywaru warzywnego lub bulionu drobiowego
200 g pieczarek
2 piersi z kurczaka
1 jajko
2 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki słodkiej papryki
pęczek natki pietruszki

Pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Następnie zalewamy bulionem i przez chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku, czekamy aż przestygną i miksujemy na gładki sos.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, siekamy czosnek, dodajemy przyprawy i miksujemy na gładką masę. Wbijamy jajko, wrzucamy posiekaną pietruszkę i dokładnie mieszamy. Formujemy pulpeciki (wielkości orzecha włoskiego) i wrzucamy do gotującego się sosu. Chwilkę gotujemy i danie gotowe.


3 komentarze:

  1. Ciekawe - ja znów robię na odwrót - gotuję w bulionie, a potem z tego bulionu robię sosik. Musze spróbować Twoim sposobem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W ten sposób po prostu mi łatwiej, bo nie muszę "odławiać" pulpecików po ugotowaniu i nakładam je z całym daniem na talerz :)

      Usuń