poniedziałek, 16 września 2013

Placki cukiniowo-ziemniaczane

 Potrzebne będą:

- 3 średnie ziemniaki
- średnia cukinia
- średnia marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe cebule
- 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 jajka

Obrane ziemniaki oraz cebulę ścieramy na gładką masę. Marchewkę i cukinię ucieramy na małych oczkach (żeby powstały drobne paseczki). Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy szczyptę soli, mąkę pełnoziarnistą i jajka. Jeśli ciasto wychodzi zbyt rzadkie (wiadomo, jedne ziemniaki będą bardziej wodniste, inne mniej), dodajemy po prostu więcej mąki lub otręby. Na rozgrzanej oliwie cienko rozkładamy ciasto i smażymy na dość małym ogniu, żeby zbyt szybko się nie przypiekły, bo wtedy mogą być surowe w środku.



2 komentarze:

  1. Z czym jedliście te placuchy? Bo zastanawiam się nad surówką do nich:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, zwykle wciągamy same placki - szkoda nam miejsca na surówkę :P Ale myślę, że to dobry pomysł :)

      Usuń