środa, 18 września 2013

Majerankowe udka z kurczaka

Potrzebne będą:
- dowolna ilość udek z kurczaka
- majeranek

Jest to bardzo łatwa i szybka w wykonaniu potrawa. W zasadzie nauczyłam się od męża smażyć kurczaka w taki właśnie sposób. Dzięki temu skórka jest chrupiąca, a mięso soczyste.

Udka myjemy, osuszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na patelni (ważne żebyśmy mieli do niej pokrywkę) rozgrzewamy olej i układamy udka. Smażymy 15 minut (pod przykryciem) z jednej strony, obracamy i posypujemy podsmażoną stronę majerankiem. Znów smażymy 15 minut, obracamy i posypujemy majerankiem. Teraz wystarczy obsmażyć dosłownie po kilka minut z każdej strony (uwaga żeby majeranek się nie przypalił) i gotowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz