poniedziałek, 13 maja 2013

Marynowany filet z dorsza

To bardzo prosty i szybki przepis, dzięki któremu ryba sama rozpływa się w ustach :)

Potrzebne będą:
- filet z dorsza (najlepiej niemrożone)

Marynata
- 2 łyżki musztardy (w moim przypadku musztarda sarepska)
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki curry
- pół łyżeczki ostrej papryki
- łyżka jasnego sosu sojowego

Filety z dorsza dokładnie myjemy, osuszamy i doprawiamy solą. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą w misce, a powstała masą dokładnie pokrywamy rybę. Następnie odstawiamy całość do lodówki na co najmniej dwie godziny. Po tym czasie smażymy filety na patelni grillowej na rumiany kolor. Można też zawinąć rybę w papier do pieczenia i załadować do piekarnika (rozgrzanego do 180 stopni C) na 20-25 minut. Jest to dobre rozwiązanie zwłaszcza, jeśli rybkę planujecie podać np. z pieczonymi ziemniakami :).




1 komentarz:

  1. W zasadzie nie przepadam za musztardą, no dobra, po prostu nie lubię i nie jadam, ale na tych fotkach dorsz prezentuje się tak apetycznie, że zastanawiam sie nad zmianą zdania co do musztardy:)

    OdpowiedzUsuń