poniedziałek, 13 maja 2013

Marynowany filet z dorsza

To bardzo prosty i szybki przepis, dzięki któremu ryba sama rozpływa się w ustach :)

Potrzebne będą:
- filet z dorsza (najlepiej niemrożone)

Marynata
- 2 łyżki musztardy (w moim przypadku musztarda sarepska)
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki curry
- pół łyżeczki ostrej papryki
- łyżka jasnego sosu sojowego

Filety z dorsza dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie doprawiamy solą. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą. Pokrywamy filety dokładnie marynatą i następnie odstawiamy je do lodówki na co najmniej dwie godziny. Następnie smażymy je na patelni grillowej.
Jako dodatek wybrałam pieczone talarki ziemniaczane z tymiankiem oraz brokuł gotowany na parze.


1 komentarz:

  1. W zasadzie nie przepadam za musztardą, no dobra, po prostu nie lubię i nie jadam, ale na tych fotkach dorsz prezentuje się tak apetycznie, że zastanawiam sie nad zmianą zdania co do musztardy:)

    OdpowiedzUsuń