środa, 20 lutego 2013

Udka z kurczaka pieczone z warzywami

Pomysł na to danie dała mi Ewa, za co jej serdecznie dziękuję :) Jest to bardzo szybkie, proste w wykonaniu danie, które zaskakuje swoim smakiem. Na dodatek pozwala ono na sporą dowolność - można dobrać warzywa i przyprawy, które się lubi. Do wykonania tego przepisu wybrałam udka z ekologicznego kurczaka, ale myślę, że skrzydełka czy pierś sprawdziłyby się równie dobrze (tylko wtedy trzeba pamiętać o skróceniu czasu pieczenia).

Składniki
- 2 nóżki z kurczaka
- por
- 2 marchewki
- seler
- 2 pietruszki
- 3 ziemniaki

Marynata:
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- po łyżeczce: tymianku, słodkiej papryki
- po pół łyżeczki: curry, papryki ostrej, kurkumy, pieprz
- sos sojowy
- ok. 2 łyżki oleju

Najpierw musimy przygotować marynatę dla naszego kurczaka żeby zyskał wspaniały aromat przypraw. Wlewamy więc do miski około dwóch łyżek oleju i dodajemy wszystkie przyprawy + czosnek. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta dodajemy sos sojowy lub trochę więcej oleju. Mieszamy całość i wkładamy do marynaty udka kurczaka. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gdy już skończymy marynować kurczaka i zacznie zbliżać się czas obiadu, przekładamy udka na blachę wyłożoną folią aluminiową i wstawiamy go do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Teraz zabieramy się za warzywa - oczywiście obieramy, płuczemy i kroimy na dość spore kawałki. Następnie do miski, w której marynował się kurczak dodajemy trochę oleju i wrzucamy do niej warzywa. Trzeba je dokładnie obtoczyć w pozostałej marynacie żeby nabrały aromatu :) Gdy już naszemu kurczakowi upłynie 30 minut "wygrzewania się" w piekarniku, na blachę dokładamy warzywa i pieczemy jeszcze ok. 45 minut. Łącznie trzymałam udka w piekarniku przez 1 godzinę i 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz