sobota, 7 września 2013

Carbonara

Skorzystałam z przepisu Nigelli, bo jest łatwy i szybki, a do tego stosuje się w nim całe jajka i nie trzeba się później głowić, co zrobić z samymi białkami :)

Potrzebne będą:
- ok 150 g boczku pokrojonego w kostkę
- 2 jajka
- 100 g parmezanu
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 2-3 łyżeczki białego wina
- makaron (użyłam razowego)

Smażymy boczek na oliwie. W międzyczasie wbijamy do miseczki jajka, ubijamy i dodajemy starty parmezan oraz dwie łyżki śmietany. Wszystko doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Do podsmażonego boczku dodajemy wino. Z gotowanego makaronu odlewamy małą filiżankę wody, a następnie odcedzamy makaron i przerzucamy go na patelnię. Chwilę mieszamy, zdejmujemy całość z ognia, dodajemy jajka, a następnie szybko mieszamy. Wlewamy wodę (jej ilość trzeba odpowiednio dopasować, żeby sos nie był za rzadki), mieszamy. Doprawiamy gałką muszkatołową. Na koniec można jeszcze posypać każdą porcję parmezanem (opcjonalnie).


2 komentarze:

  1. Wygląda obłednie apetycznie:) Żałuję, że nie da się na tym daniu "oszukać" i zamienić składników na mniej kaloryczne bez szkody dla dania...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewo, a gdyby tak zamiast boczku dodać szynkę, a zamiast śmietanki dodać odtłuszczony jogurt grecki? Ponoć można też kupić parmezan z obniżoną zawartością tłuszczu :) Być może danie byłoby równie smaczne, a przy okazji mniej kaloryczne?

      Usuń