Potrzebne będą:
200 ml wywaru warzywnego lub bulionu drobiowego
200 g pieczarek
2 piersi z kurczaka
1 jajko
2 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki słodkiej papryki
pęczek natki pietruszki
Pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Następnie zalewamy bulionem i przez chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku, czekamy aż przestygną i miksujemy na gładki sos.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, siekamy czosnek, dodajemy przyprawy i miksujemy na gładką masę. Wbijamy jajko, wrzucamy posiekaną pietruszkę i dokładnie mieszamy. Formujemy pulpeciki (wielkości orzecha włoskiego) i wrzucamy do gotującego się sosu. Chwilkę gotujemy i danie gotowe.
Ciekawe - ja znów robię na odwrót - gotuję w bulionie, a potem z tego bulionu robię sosik. Musze spróbować Twoim sposobem:)
OdpowiedzUsuńW ten sposób po prostu mi łatwiej, bo nie muszę "odławiać" pulpecików po ugotowaniu i nakładam je z całym daniem na talerz :)
UsuńMniam mniam pyszności :D
OdpowiedzUsuń