sobota, 30 czerwca 2012

Zupa z zielonej soczewicy

Potrzebne będą:
- 250g zielonej soczewicy
- puszka pomidorów bez skórki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- oregano
- liść laurowy
- 2 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę


Przygotowanie:
Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy cebulka się zeszkli, dodajemy opłukaną soczewicę. Zalewamy litrem zimnej wody (lub wywarem z warzyw/bulionem drobiowym) i gotujemy zupę do momentu, gdy soczewica zmięknie.



Dodajemy ziemniaki, pomidory, oregano i liść laurowy i gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

3 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie! Soczewica z puszki się nada? Bo nigdzie świeżej nie widziałam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie skończyłam gotować ;) Wyszło pysznie! :) Tylko soczewica trochę mi się rozgotowała :( (chyba)

    OdpowiedzUsuń