poniedziałek, 25 marca 2013

Domowy chleb razowy na zakwasie

Zaczyn:
- ok. 200 g zakwasu żytniego
- szklanka ciepłej wody
- 200 g mąki żytniej.

Łączymy wszystkie składniki w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Chleb:
- zaczyn (pamiętajcie żeby odłożyć sobie trochę na następny raz)
- 200 g mąki chlebowej Lubella 3 ziarna
- 200 g mąki żytniej
- 100 g mąki orkiszowej
- 1,5 łyżeczki soli
- po 2 łyżki otrębów żytnich i orkiszowych
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki oleju dobrej jakości
- szklanka wody

Jeśli chcemy upiec chleb w maszynce - po prostu wrzucamy do niej najpierw składniki mokre, a następnie suche i wybieramy odpowiedni program.

Jeśli pieczemy chleb w piekarniku, wyrabiamy ciasto, przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczynamy piec w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni, po 15 minutach zmniejszamy do 200, a następnie do 180 stopni. Pieczemy aż chleb ładnie się zarumieni :)


1 komentarz: