poniedziałek, 4 marca 2013

Makaron z warzywami

Potrzebne składniki:
- makaron jajeczny do woka (można zastąpić makaronem sojowym, ryżowym, soba, etc.)
- 2 pietruszki
- seler
- 2 marchewki
- 2 papryki
- 1 papryczka chilli
- 3 cm korzenia imbiru
- 1 cebula
- 1 puszka kiełków fasoli mung
- 2 ząbki czosnku
- odrobina sosu rybnego i sosu teriyaki
- sos sojowy (kilka łyżek)
- łyżeczka curry
- pół łyżeczki kurkumy

Przygotowanie:
Marchew, seler i pietruszkę kroimy w paski, paprykę i cebulę w kostkę, papryczkę chilli w półplasterki, a imbir oraz czosnek siekamy drobno. Gdy już wszystko mamy przygotowane możemy zacząć smażenie w woku. Najpierw na rozgrzany olej wrzucamy imbir, cebulę i papryczkę chili. Smażymy przez chwilę, ciągle mieszając. Następnie dodajemy warzywa korzeniowe i znów chwilę je smażymy. Na końcu dodajemy czosnek i paprykę. Po kilku minutach doprawiamy sosem sojowym (używamy go zamiast soli), sosem rybnym, teryiaki oraz curry i kurkumą. Dodajemy odsączone kiełki i czekamy aż się podgrzeją. Cały czas mieszamy. Na koniec do wszystkiego dodajemy ugotowany makaron, łączymy z całością i danie jest gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz