niedziela, 21 kwietnia 2013

Makaron maniokowy z warzywami i tofu

Potrzebne będą:
- makaron maniokowy
- cukinia (pokrojona w kostkę)
- papryka (pokrojona w kostkę)
- dymka (pokrojona w paski)
- 1 ostra papryczka (drobno posiekana)
- kawałek imbiru (ok 3 cm)
- pół opakowania mrożonej mieszanki chińskiej
- por (pokrojony w talarki)
- jasny sos sojowy
- przyprawy (curry, papryka słodka, kurkuma, kolendra)
- opakowanie tofu
- 3 ząbki czosnku (posiekane)

Sposób przygotowania:
Tofu kroimy w kostkę i marynujemy przez kilka godzin w sosie sojowym połączonym z curry, kurkumą, nasionami kolendry i słodką papryką.
Jeśli chcemy przyrządzić danie w woku, najlepiej przygotować sobie pokrojone warzywa wcześniej. Wlewamy trochę oleju do woka i wrzucamy ostrą papryczkę, imbir i dymkę. Chwilkę podsmażamy. Dodajemy tofu, czosnek, paprykę i cukinię, a po chwili mrożonkę. W międzyczasie dobrze jest przygotować makaron wg. instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Do podsmażonych warzyw dodajemy sos sojowy i doprawiamy curry, kurkumą i czerwoną papryką do smaku. Mieszamy wszystko z odsączonym z wody makaronem i jeszcze chwilkę podsmażamy.


1 komentarz:

  1. Nigdy nie jadłam makaronu maniokowego, zachęciłas mnie, bo wygląda super!

    OdpowiedzUsuń