wtorek, 12 marca 2013

Zupa tajska z kurczakiem

Zupa tajska, czyli Tom Kha Gai, to danie o bardzo oryginalnym smaku. Muszę przyznać, że przy pierwszym podejściu nie bardzo mi smakowała, natomiast mój mąż zachwycony był od razu. Jednak za drugim razem moje kubki smakowe zaczęły akceptować tą zupę i z pewnością będę ją gotować częściej.


Potrzebne składniki
- 3 szklanki bulionu drobiowego (najlepiej bez soli)
- 1 duża pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
- puszka grzybów shitake w zalewie (150g) albo grzyby mun
- 1 trawa cytrynowa
- ok 5 cm kawałek korzenia galangal (udało mi się kupić jedynie w proszku, więc dodałam łyżeczkę)
- 4-5 liści limonki kaffir
- 1 limonka
- 2 papryczki chilli (wszystko zależy od Waszej tolerancji na ostry smak)
- 1/4 szklanki sosu rybnego
- 1/2 szklanki liści kolendry
- puszka mleka kokosowego (400g)

Sposób przygotowania:
Najpierw musimy zredukować bulion żeby stał się bardziej aromatyczny. Gotujemy go więc do momentu, gdy jego ilość zmniejszy się mniej więcej o połowę. W międzyczasie kroimy grzybki shitake na ćwiartki, trawę cytrynową na ok 3-centymetrowe kawałeczki i miażdżymy je oraz siekamy drobno papryczkaki chilli. Do garnka z bulionem wlewamy mleko kokosowe oraz dodajemy liście limonki kaffir, trawę cytrynową i galangal. Podgrzewamy zupę tak żeby prawie się gotowała - dzięki temu bulion napełni się aromatem przypraw. Dodajemy kurczaka i grzyby (dodałam również chilli w tym momencie), pamiętając by nasza zupa nie gotowała się gwałtowanie. Gdy nasz kurczak się ugotuje, zdejmujemy garnek z palnika i doprawiamy sokiem z limonki oraz sosem rybnym. Dodajemy liście kolendry i zupa jest gotowa. Można ją jeść z ryżem lub makaronem - ja wybrałam makaron z brązowego ryżu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz