środa, 31 lipca 2013

Łosoś pod ziołową pierzynką

Jest to danie, które po raz pierwszy zrobiłam dla moich Teściów :) Muszę przyznać, że bardzo zaskoczyło mnie smakiem. Jest łatwe w wykonaniu i niezwykle pyszne, a wcale nie należę do wielbicieli łososia.

Potrzebne będą:
- ok. 400 dag fileta z łososia
- 4 skibki (tak, pochodzę z Wielkopolski :P) chleba, najlepiej razowego
- 3 łyżki masła
- po 3 gałązki pietruszki, tymianku, cząbru, bazylii
- pół cytryny
- oliwa

Przygotowanie:
Zioła drobno siekamy. Z chleba odrywamy tylko miąższ, kruszymy a następnie mieszamy z masłem, sokiem z połowy cytryny oraz posiekanymi ziołami. Na umyty, osuszony i przyprawiony (solą i pieprzem) filet nakładamy masę z chleba i ziół. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, delikatnie skrapiamy oliwą i wkładamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Zapiekamy przez 30 min.
Podałam rybę z ziemniakami pieczonymi w piekarniku i z brokułem ugotowanym na parze.


3 komentarze:

  1. Kocham łososia pod każdą postacią ! Zapraszam na konkurs http://gotujebochce.blogspot.com/2013/07/wakacyjny-konkurs-piankowe-serduszka.html

    OdpowiedzUsuń
  2. A ta "kruszonka" wychodzi chrupiąca?

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, wychodzi chrupiąca :)

    OdpowiedzUsuń