Potrzebne będą:
na klopsiki:
- 300g mięsa mielonego
- pół łyżki słodkiej papryki
- pół łyżki oregano
- 1 jajo
- 2 łyżki otrębów (użyłam orkiszowe)
na sos:
- 4 duże ząbki czosnku
- 1,5 średniej wielkości cebuli
- 500 ml przecieru pomidorowego
- świeże zioła: bazylia, oregano, cząber i tymianek
Wszystkie składniki klopsików wrzucamy do jednej miski i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie robimy sos pomidorowy - podsmażamy cebulkę na oliwie, a pod koniec smażenia dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie wlewamy przecier pomidorowy i wszystko doprawiamy - słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Jeśli nie chcemy zagęszczać sosu ani śmietaną, ani mąką, można go zmiksować, dzięki czemu nabierze bardzo gęstej konsystencji - tak właśnie zrobiłam. Następnie czekamy aż sos się zagotuje i formujemy małe kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i wrzucamy do sosu. Gotujemy 5-10 minut, a na końcu dodajemy świeże zioła. Danie jest gotowe. Wystarczy polać wybrany makaron (najlepiej pełnoziarnisty) sosem, dodać klopsiki i można zajadać :)
Klopsiki chyba najlepsze są właśnie w pomidorowym sosie :) Ze swojej strony mogę tylko zachęcać do mieszania makaronu z sosem jeszcze w garnku (lub na patelni) - wtedy sos naprawdę świetnie oblepia makaron :)
OdpowiedzUsuń