wtorek, 20 sierpnia 2013

Ryba z frytkami - wersja z piekarnika :)

Potrzebne będą:
- 2 filety rybne
- 6 dużych ziemniaków (najlepiej podłużnych)
- otręby (u mnie orkiszowe)
- curry, sól, pieprz
- jajko

Rybę płuczemy, osuszamy, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem i curry. Każdy filet przecinamy na pół, aby powstały mniejsze kawałki. Następnie moczymy je w roztrzepanym jajku oraz w otrębach. Tak przygotowane filety układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową.
Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na kształt frytek i przekładamy do miski. Dodajemy 2 łyżki oleju i dokładnie mieszamy. Następnie rozkładamy je na blaszce.
Do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C wkładamy najpierw ziemniaki, a po ok 15 minutach dokładamy rybę. Pieczemy jeszcze przez 20/25 min.


3 komentarze:

  1. Wiesz, że ja to z rybą jestem na bakier, ale te ziemniaki są megakuszące!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń