środa, 22 maja 2013

Zapiekanka z ziemniakami, jajem, pomidorami i cebulą

Jest to bardzo proste danie, ale połączenie smaków sprawia, że trudno o nim zapomnieć. U nas na stole pojawia się dość często :)
Z ilością składników w zasadzie można kombinować. Wszystko zależy od wielkości naszego naczynia żaroodpornego i indywidualnych upodobań.

Potrzebne będą:
- 4 duże ziemniaki
- 2 gotowane jaja
- 2 pomidory
- 1 duża cebula
- ok. 100 g żółtego sera
- ząbek czosnku
- masło

Sos:
- 2 surowe jaja
- 100 g kwaśnej śmietany
- posiekany szczypiorek
- 50 g tartego żółtego sera
Wszystkie składniki łączymy w misce, doprawiamy solą i pieprzem.

Ziemniaki w mundurkach oraz jajka gotujemy wcześniej i czekamy aż wystygną. Cebulkę pokrojoną w talarki podsmażamy chwilkę na maśle - powinna się tylko zeszklić, a nie zarumienić. Ziemniaki i jajko kroimy w plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem,a na dno kładziemy cienko pokrojone plasterki czosnku. Następnie układamy warstwami ziemniaki, jajko, pomidor i cebulkę. Każdą warstwę delikatnie solimy. Pomiędzy ziemniaki można włożyć trochę masła oraz cienkie plasterki czosnku. Na końcu zalewamy sosem (jednak nie jest to konieczne, zwykle pomijam ten krok) i posypujemy serem. Całość zapiekamy przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.


3 komentarze:

  1. Wyszła Ci bardzo apetyczna, moja zawsz się rozpada i wygląda jak breja nieapetyczna...

    OdpowiedzUsuń
  2. Sos z jajka i śmietany sprawił, że wszystko ładnie trzymało się razem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zastanawiam się - może ja kroję zbyt szybko po wyjęciu z piekarnika i dlatego tak się rozpada?

    OdpowiedzUsuń