sobota, 18 maja 2013

Tarta ze szparagami i mozzarellą

Potrzebne będą:
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej (użyłam pełnoziarnistej)
- 75 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli

 Nadzienie:
- pęczek szparagów (białych lub zielonych)
- pomidor
- 2 jaja
- 100 g kwaśnej śmietany
- natka pietruszki
- 250 g sera mozzarella

Sposób przygotowania:
Ciasto:
Do mąki wrzucamy większe kawałki masła. Dodajemy szczyptę soli i jajo. Całość siekamy nożem aż masło zostanie pokrojone na jeszcze mniejsze części. Chwilę zagniatamy, formujemy kulkę i odstawiamy do zamrażalnika na około godzinę. Po godzinie rozwałkowujemy, przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach C. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż wystygnie.

Nadzienie:
Szparagi obieramy (jeśli wybraliśmy białe), kroimy na kawałki wielkości około 5 cm i blanszujemy przez 4 minuty w osolonym wrzątku.
Śmietanę, połowę sera (bardzo drobno pokrojonego), poszatkowaną pietruszkę oraz jaja mieszamy w misce. Doprawiamy solą i pieprzem.

Na ostudzone ciasto wylewamy masę, a następnie układamy na niej szparagi, plasterki pomidora (najlepiej pokroić go w poprzek) oraz pokrojony ser. Pieczemy w 180 stopniach C przez 20 minut.





1 komentarz: