Potrzebne będą:
- 300 g pęczaku
- 2 jaja
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki lub szczypiorku
- 50 g cebuli
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- otręby orkiszowe (oczywiście można skorzystać z bułki tartej lub innych otrębów)
Przygotowanie:
Najpierw gotujemy pęczak i czekamy aż przestygnie. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu. Następnie miksujemy pęczak z cebulą. Do masy dodajemy sos sojowy, jaja oraz zieleninę. Jeśli mamy pod ręką rosół, można dodać kilka łyżek. Wszystko mieszamy, a następnie formujemy kulki, obtaczamy w otrębach i smażymy na złoty kolor.
Ps. Do masy na kotlety można dodać również warzywa z rosołu/wywaru warzywnego.
Muszę sprawdzić, czy mam pęczak w spiżarni:) Bo wygląda super:)
OdpowiedzUsuń