piątek, 19 lipca 2013

Zupa krem z cukinii

Jest to zupa, którą tak naprawdę zamówiłam z ciekawości, gdy byłam na wakacjach. Gdy tylko spróbowałam, od razu wiedziałam, że dołączy ona do listy dań sporządzanych przeze mnie na obiad :)

Potrzebne będą:
- 2 średnie cukinie
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 0,5 l wywaru warzywnego
- 2 średnie ziemniaki (pokrojone w kostkę)
- liść laurowy
- ziele angielskie

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek oraz cukinię (jeśli jest młoda można zostawić środek) i jeszcze chwilę smażymy. Gdy cukinia się podsmaży, przekładamy zawartość patelni do garnka z gotującym się wywarem. Dodajemy ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie oraz sól i pieprz do smaku. Gotujemy aż cukinia i ziemniaki zmiękną, a następnie wszystko blendujemy (pamiętajcie żeby wyjąć liść laurowy :)). Próbujemy, jeśli trzeba to doprawiamy dodatkowo.



2 komentarze: