poniedziałek, 10 grudnia 2012

Ryba w sosie beszamelowo-brokułowym

Składniki:
- 4 filety (np. z mintaja)
- brokuł (najlepiej ugotowany al dente na parze)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- szklanka mleka - gałka muszkatołowa, curry

Przygotowanie:
Rybę doprawiamy solą, pieprzem i curry. Smażymy na patelni z obu stron. Następnie w rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę pełnoziarnistą. Wlewamy mleko i gotujemy aż sos zgęstnieje. Wrzucamy do niego brokuły (ja pokroiłam je na drobniejsze kawałki) i jeszcze chwilkę gotujemy. Doprawiamy gałką muszkatołową (najlepiej zetrzeć trochę świeżej), curry, solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układamy rybę, nakładamy na nią sos i zapiekamy przez 20 min w 180 stopniach. Rybę podałam z brązowym ryżem.

1 komentarz: