środa, 12 grudnia 2012

Marynowana pierś z kurczaka

To bardzo szybki, ale niezwykle smaczny obiad :)

Potrzebne składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- świeży imbir (ilość w zależności od upodobań, ja miałam kawałek o długości ok 6 cm)
- cebula
- natka pietruszki
- curry
- dobrej jakości olej

Prygotowanie:
Pierś doprawiamy solą, pieprzem i curry. Imbir obieramy - najlepiej zrobić to łyżeczką. Następnie bardzo drobno go siekamy (można zetrzeć na tarce). Cebulę i pietruszkę również drobno siekamy. Wlewamy do miski trochę oleju, dodajemy imbir, cebulę oraz pietruszkę i dokładnie mieszamy. Następnie wkładamy do miski piersi z kurczaka i staramy się je jak najlepiej obtoczyć marynatą. Dobrze by było gdyby poleżały kilka godzin w tej marynacie. Po upływie kilku godzin smażymy je na patelni, najlepiej grillowej. Podsmażyłam również marynatę i dodałam do ziemniaków duszonych.

1 komentarz:

  1. Na pewno spróbuję kury w tej marynacie. Co prawda zamierzam ją zapiec w folii, a nie usmażyć, ale wątpię, ze to bardzo pogorszy efekt:)

    OdpowiedzUsuń