piątek, 30 listopada 2012

Zupa krem z pieczonych warzyw

Do ugotowania tej potrawy zainspirowała mnie gazetka "Palce lizać". Jak tylko zobaczyłam zdjęcie zupy, wiedziałam że muszę ją ugotować. Oczywiście troszkę pokombinowałam ze składnikami :)

Składniki:
- 2 małe bakłażany (lub 1 duży)
- 3 duże pomidory
- 2 papryki
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- oliwa
- 5 szklanek bulionu warzywnego
- słodka papryka - oregano (najlepiej świeże)

Przygotowanie:

Warzywa tylko płuczemy - nie obieramy ich. Bakłażany dobrze jest nakłuć widelcem, dzięki czemu szybciej się upieką. Wykładamy blachę folią aluminiową (bardziej błyszcząca strona odwrócona ku górze. Warzywa delikatnie smarujemy oliwą i układamy na blaszce. Następnie opiekamy je przez 30 minut w piekarniku nagrzany do 180 stopni. Po 30 minutach wyjmujemy czosnek i pomidory, a pozostałe warzywa obracamy ba drugą stronę i pieczemy kolejne 30 minut. Czekamy aż warzywa przestygną,następnie obieramy je ze skórki,a paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego. Kroimy wszystko na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka, w którym je zmiksujemy. Po zmiksowaniu całość podgrzewamy, dodajemy bulion warzywny, pół łyżeczki słodkiej papryki oraz oregano, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i czekamy aż wszystko się zagotuje. Zupę można ozdobić posiekaną bazylią.

Smacznego! :)

2 komentarze: