poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Ryba pieczona z papryką i porem


Potrzebne będą:
- filety rybne (wykorzystałam 3 filety z mintaja)
- 1 papryka
- 1 por
- natka pietruszki 
- folia aluminiowa
- przyprawy: curry, słodka papryka, sól, pieprz, przyprawa do ryb
- folia aluminiowa

Najpierw kroimy por w talarki, a paprykę w paski. Następnie przyprawiamy rybę i układamy ją na folii aluminiowej (tak żeby ta bardziej błyszcząca strona folii została później zawinięta do środka), obok kładziemy por oraz paprykę i posypujemy natką pietruszki. Wszystko szczelnie zawijamy. Ważne żeby ryba była zamrożona. Wstawiamy wszystko do piekarnika rozgrzanego do 300 C i pieczemy przez ok 30 minut (po tym czasie trzeba sprawdzić czy mięso jest już miękkie).



Skoro piekarnik był już rozgrzany, postanowiłam zapiec w nim ziemniaki - pocięłam na ósemki, wrzuciłam do miski, dodałam trochę oleju, przyprawy (słodką paprykę, pieprz kajeński, curry, przyprawdę do gyrosa), pomieszałam i rozłożyłam na blaszce.
Ponieważ brakowało nam jeszcze przystawki, szybko zrobiłam surówkę z kapusty kiszonej. Skroiłam trochę pora, papryki i pomieszałam w misce z kapustą. Na koniec dodałam odrobinę oleju sezamowego, sól i pieprz.
Surówka
Gotowe danie :)

2 komentarze:

  1. Za rybką z folii nie przepadam, ale te ziemniaczki z papryką to bym chętnie spałaszowała:)Jak długo pieczesz te ziemniaki?

    OdpowiedzUsuń
  2. Zazwyczaj piekę ziemniaczki do momentu aż się zarumienią - czas bywa różny, wszystko zależy od tego jakiego gatunku ziemniaków użyjemy i na jak duże kawałki je pokroimy. Zwykle trwa to od 25 - 45 minut :)

    OdpowiedzUsuń