Składniki:
- 6 łagodnych zielonych peperoni
- 3 czerwone chili (dodałam 1)
- 1 zółta i 1 czerwona papryka
- 1 filet z piersi indyka (zamieniłam na dwie duże piersi kurczaka)
- 4 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka oleju chili
- 2 łyżki przyprawy "5 smaków"
- 3 łyżki zielonej pasty curry
- 500ml wywaru drobiowego
- 250 ml wywaru azjatyckiego (ponieważ go nie miałam, dodałam więcej bulionu drobiowego)
- 3 łyżki sosu rybnego
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 liście limonki kaffir (brak)
- 1 łyżka soku z cytryny
Paprykę oraz pierś z kurczaka pokroić w paski. Rozgrzać olej w woku i podsmażyć na nim mięso. Następnie dodać paprykę, przyprawę "5 smaków" oraz pastę curry. Wymieszać. Dodać wywary, sos rybny oraz sojowy i ponownie pomieszać. Jeśli mamy liście limonki, należy je drobno posiekać i dodać do mięsa razem z sokiem z cytryny. Potrawę dusić 10 min na małym ogniu. Podawać z ryżem - my wybraliśmy brązowy, ale w przepisie zalecany jest pachnący.
Uwagi na przyszłość: Mniej pasty curry! Mimo, że lubimy ostre potrawy, ta była dla nas zdecydowanie zbyt piekąca :) 1 łyżka powinna zdecydowanie wystarczyć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz