czwartek, 29 marca 2012

Curry z piersi kurczaka

Przepis pochodzi z książki: "Wok. Kuchnia azjatycka na co dzień".

Składniki:
  • 6 łagodnych zielonych peperoni
  • 3 czerwone chili (dodałam 1)
  • 1 zółta i 1 czerwona papryka
  • 1 filet z piersi indyka (zamieniłam na dwie duże piersi kurczaka)
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka oleju chili
  • 2 łyżki przyprawy "5 smaków"
  • 3 łyżki zielonej pasty curry
  • 500ml wywaru drobiowego
  • 250 ml wywaru azjatyckiego (ponieważ go nie miałam, dodałam więcej bulionu drobiowego)
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 liście limonki kaffir (brak)
  • 1 łyżka soku z cytryny

Paprykę oraz pierś z kurczaka pokroić w paski. Rozgrzać olej w woku i podsmażyć na nim mięso. Następnie dodać paprykę, przyprawę "5 smaków" oraz pastę curry. Wymieszać. Dodać wywary, sos rybny oraz sojowy i ponownie pomieszać. Jeśli mamy liście limonki, należy je drobno posiekać i dodać do mięsa razem z sokiem z cytryny. Potrawę dusić 10 min na małym ogniu. Podawać z ryżem - my wybraliśmy brązowy, ale w przepisie zalecany jest pachnący.

Uwagi na przyszłość: Mniej pasty curry! Mimo, że lubimy ostre potrawy, ta była dla nas zdecydowanie zbyt piekąca :) 1 łyżka powinna zdecydowanie wystarczyć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz