niedziela, 20 maja 2012

Chleb pełnoziarnisty

Składniki:
25g drożdży
1/4 szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki żytniej
3/4 szklanki ciepłej wody
1,5 łyżki siemienia lnianego
1,5 łyżki otrębów owsianych i pszennych
1,5 łyżki pestek słonecznika
1,5 łyżki pestek dyni + garść do prażenia

Z mleka, drożdży, 2 łyżeczek mąki, łyżeczki cukru i 0,5 łyżeczki soli robimy rozczyn. Odstawiamy i czekamy aż podwoi swoją objętość. W tym czasie mieszamy w misce mąkę, łyżeczkę soli, otręby oraz nasiona. Dodajemy rozczyn i ugniatamy ciasto, powoli dolewając wody aż dopóki nie zrobi się ono jednolite i elastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, ugniatamy i przekładamy do foremki uprzednio wysmarowanej olejem (ja użyłam ryżowego) i posypanej otrębami. Czekamy aż ciasto ponownie wyrośnie. W międzyczasie, na rozgrzaną patelnię wrzucamy garść pestek dyni i prażymy chwilkę. Posypujemy nimi ciasto i całość wstawiamy piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Pieczemy około 30 minut (aż skórka ładnie zbrązowieje).




Uprażone pestki dyni




Wyrośnięte ciasto


Gotowy chleb

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz