czwartek, 9 października 2014

Warzywna zapiekanka z topinamburem

Potrzebne będą:
- 250 g topinambura (myślę, że można go zastąpić podgotowanymi ziemniakami)
- puszka czerwonej fasolki (uwaga na skład - często dodawany jest cukier i inne niepotrzebne "pyszności")
- papryka
- cukinia
- 2 ząbki czosnku
- por (można zastąpić cebulą)

 Na sos:
- ok. 150 ml śmietanki 12%
- 2 jaja
- 150 g żółtego sera (o łagodnym smaku)
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Cukinię i paprykę kroimy w średniej wielkości kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy por pocięty w talarki, doprawiamy solą i smażymy aż z warzyw odparuje woda. W międzyczasie kroimy topinambur (u mnie nieobrany) na dość cienkie plasterki. Podsmażone warzywa oraz topinambur umieszczamy w naczyniu i czekamy aż nieco przestygną, żeby jajko się nie ścięło od temperatury. Przeciskamy dwa ząbki czosnku przez praskę, dodajemy składniki sosu i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przelewamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w 180 stopniach C przez 30 minut.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz