"Pyszne krewetki z
czarnymi oliwkami to danie idealne dla Panów, - proste, szybkie i w sam
raz aby podać je ukochanej osobie na miłą kolację przy świecach... Do
przyrządzenia dania potrzeba:
500g krewetek tygrysich, najlepiej świeżych, ale jeśli przeraża Was obieranie krewetek można kupić gotowe, ugotowane mięso z krewetek;
200g makaronu pełnoziarnistego;
150g czarnych oliwek;
3 ząbki czosnku;
2 łyżki masła;
oliwa z oliwek;
spora garść natki pietruszki;
sól i pieprz.
W pierwszej kolejności należy wstawić wodę, a kiedy się zagotuje wrzucić do niej makaron i gotować przez kilka minut, aby nie rozgotować. Makaron powinien być al dente tj lekko twardawy:) Solimy pod koniec gotowania, a po odcedzeniu nie płuczemy makaronu zostawiając odrobinę wody, aby całość na końcu dodać do dania.
Obieramy krewetki z pancerzy, a czosnek z łupin. Nie zapomnijcie wybrać czarnych nitek z górnej części krewetki, które są zbędne i niezbyt apetyczne. Na patelni topimy masło z dodatkiem odrobiny oliwy z oliwek. Gdy masło lekko się zarumieni wrzucamy krewetki najlepiej przekrojone na pół i smażymy kilka minut aż nabiorą złotego
koloru. W międzyczasie drobno kroimy czosnek i dodajemy na patelnię.
Mieszamy co parę chwil, aby czosnek się nie przypalił. Oliwki kroimy na
przykład w poprzek w prążki, aby wyraźnie były widoczne na talerzu i
nadawały daniu nie tylko walory smakowe, ale również wizualne. Po kilku
minutach dodajemy również oliwki na patelnię, polewając dodatkowo oliwą z oliwek oraz delikatnie soląc.
Mając przygotowany wkład na patelni, dodajemy ugotowany makaron z
odrobiną wody od gotowania (około pół szklanki). Całość smażymy na małym
ogniu do odparowania wody, dodając w międzyczasie dużą garść
poszatkowanej natki pietruszki.
Podając na talerzu danie można doprawić solą i pieprzem. Smacznego!"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz