Potrzebne będą:
1,5 l wywaru z warzyw
1 średniej wielkości seler
2 średnie pory
4/5 szklanki białego wina wytrawnego (nie miałam pod ręką białego więc dodałam czerwone, co znacznie wpływa na kolor:))
słodka papryka
oregano
Na grzanki:
4 skibki (lub jak to się mówi w innych regionach - kromki ;)) pełnoziarnistego chleba
kilka plasterków sera pleśniowego (u mnie brie)
masło
oregano
Selera i pora obieramy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle aż nieco zmiękną. Następnie do warzyw dolewamy wino i dodajemy wywar z warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i oregano do smaku. Gotujemy aż warzywa będą zupełnie miękkie, a następnie miksujemy aż powstanie krem.
Chleb smarujemy masłem i kroimy na mniejsze kawałki. Najpierw podsmażamy stronę posmarowaną masłem, a następnie obracamy grzanki, posypujemy oregano i układamy na nich plasterki sera. Czekamy aż się roztopią. Jeśli ser będzie wyjątkowo uparty i się nie roztopi, wystarczy nakryć patelnię pokrywką na chwilę.
akurat mam kilka selerów w kuchni, też musze sobie taki krem zrobić :)
OdpowiedzUsuńA ja muszę dokupić por, żeby ugotować taka zupę!
OdpowiedzUsuńP.S. Świetny obrusik!
Polecam :) Jeśli macie białe wino pod ręką to z niego skorzystajcie - zupa będzie miała ładniejszy kolor :)
OdpowiedzUsuń