- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki letniej wody
- 2 dkg drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki stevii
- 2 łyżki oleju
Nadzienie: - liście ruccoli
- kilka czarnych oliwek
- kilka kaparów
- żółty ser (starty na tarce)
- suszone pomidory
- oregano
+ sos pomidorowy (przecier pomidorowy/pomidory z puszki/koncentrat pomidorowy + odrobina czosnku + zioła prowansalskie)
Sposób przygotowania:
Z drożdży, dwóch łyżek mąki i stevii oraz połowy wody robimy rozczyn. Gdy drożdże zaczną pracować, dodajemy je do pozostałych składników na ciasto i wyrabiamy. Odstawiamy i zajmujemy się składnikami nadzienia. Ruccolę dokładnie płuczemy i osuszamy, oliwki i kapary kroimy na pół, suszone pomidory w paski.
Rozwałkowujemy ciasto i umieszczamy na blaszce posmarowanej oliwą. Smarujemy ciasto sosem pomidorowym, nakładamy ruccolę, oliwki oraz kapary, a następnie posypujemy serem. Całość doprawiamy oregano i wstawiamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz