Potrzebne będą:
- buraczek
- pietruszka
- marchewka
- seler
- kilka liści jarmużu
- ulubione przyprawy (u mnie: opcja nr 1: curry, słodka papryka, ostra papryka; opcja nr 2: zioła prowansalskie)
- olej
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, obieramy (jeśli jest taka potrzeba) i kroimy na cienkie plasterki. Wkładamy je do miski (jarmuż i buraki najlepiej przygotować w oddzielnych miskach), dodajemy ok. łyżki oleju i posypujemy przyprawami. Dokładnie mieszamy. Chipsy rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (oprócz jarmużu) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 20 minut, a jarmuż pieczemy w 150 stopniach przez 5-7 minut.
Też myślałam żeby zrobić takie chipsy warzywne i dziękuje za przepis na pewno wykorzystam
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie :)
Świetna propozycja :)
OdpowiedzUsuńPyszne! Dużo smaczniejsze - i na pewno zdrowsze:) niż kupne!
OdpowiedzUsuń