Ponieważ miałam ogromną ochotę na pewien bardzo popularny krem orzechowo-czekoladowy, którego unikam jak ognia ze względu na skład, postanowiłam stworzyć coś zdrowszego. Tak oto powstał krem orzechowo-czekoladowy na bazie awokado, a cukier zastąpił syrop z agawy.
W tym przypadku proporcje składników tak naprawdę będą zależały od indywidualnych upodobań - jedni wolą smarowidło bardziej czekoladowe i wytrawne, a inni słodkie.Warto więc co jakiś czas próbować podczas miksowania ;)
Potrzebne będą:
- miąższ z 1 dojrzałego awokado
- 2 płaskie łyżki kakao
- ok 70 g orzechów (u mnie 20 g nerkowców i 50 g orzechów laskowych)
- 2 łyżki syropu z agawy
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce/pojemniku i blendujemy na pastę.Dokładność przemielenia pasty zależy od Waszych upodobań - ja zawsze zostawiam kawałeczki orzechów :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz