wtorek, 23 czerwca 2015

Lasagne z warzywami

Potrzebne będą:
- bakłażan
- 2 małe cukinie (lub jedna średnia)
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- papryka
- 750 ml domowego przecieru pomidorowego/passaty
- razowy makaron do lasagne
- 200 g startego parmezanu (lub innego sera o intensywnym smaku)

Na sos beszamelowy
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- szklanka mleka
- odrobina gałki muszkatołowej
- pieprz, sól

Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa kroimy - cukinię, bakłażan i paprykę w paski, seler w plastry, a cebulę w kostkę. Podsmażamy cebulę na oliwie, a gdy się zeszkli, dodajemy pozostałe warzywa i dalej podsmażamy, aż odrobinę zmiękną - ważne, by pozostały al dente. Na końcu dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilkę podsmażamy i zalewamy całość przecierem pomidorowym. W międzyczasie przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku rozpuszczamy masło i wsypujemy do niego 2 łyżki mąki pełnoziarnistej. Wlewamy mleko i gotujemy (cały czas energicznie mieszając), aż sos zgęstnieje. Doprawiamy gałką muszkatołową (najlepiej zetrzeć trochę świeżej), curry, solą i pieprzem.

Spód naczynia żaroodpornego smarujemy sosem beszamelowym, układamy nadzienie, polewamy sosem, posypujemy parmezanem, znów nakładamy makaron i postępujemy w ten sposób, aż do uzyskania odpowiedniej liczby warstw. Lasange powinna być zakończona warstwą makaronu, na której znajdzie się sos beszamelowy oraz parmezan.

Wszystko zapiekamy przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz