Potrzebne będą:
- 250 g kuskusu razowego
- puszka tuńczyka w kawałkach (pamiętajcie, żeby unikać tuńczyka rozdrobnionego)
- średnia cebula
- kilka liści jarmużu
- kilka liści cykorii (opcjonalnie)
- ogórek
- puszka czerwonej fasoli (uwaga na skład!)
- 2 łyżki musztardy (najlepiej z całymi ziarnami gorczycy)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Kuskus zalewamy wrzątkiem (proporcja 1:1) i pozostawiamy pod przykryciem przez około 20 minut. W międzyczasie odsączamy tuńczyka i fasolę, jarmuż i cukinię dokładnie płuczemy oraz dzielimy na mniejsze kawałki, cebulę drobno siekamy a ogórek kroimy kostkę. W małej miseczce mieszamy składniki sosu - musztardę, oliwę z oliwek oraz szczyptę soli.
Składniki sałatki łączymy w dużej misce, polewamy sosem i danie gotowe. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz