Potrzebne będą:
Na farsz:
- 250 g ziemniaków
- 150 g bundzu
- średnia cebula (drobno pokrojona i zeszklona na maśle)
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- majeranek
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i ugniatamy na gładką masę. Dodajemy do nich pokruszony bundz, cebulę, czosnek i odrobinę majeranku. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na ciasto:
- 500 g pełnoziarnistej mąki pszennej (można pomieszać mąkę pełnoziarnistą z jasną)
- 1 jajko
- 250 ml ciepłej wody,
- szczypta soli
Z podanych składników zagniatamy ciasto (ostrożnie z wodą - ilość dodanej wody będzie zależała od typu używanej mąki). Następnie cieniutko rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Gotujemy przez około 10 minut w osolonej wodzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz