- cukinia
- składniki na nadzienie, np. (sos pomidorowy, oregano, pieczarki, żółty ser, oliwki)
Sposób przygotowania:
Cukinię kroimy na wzdłuż lub w poprzek na plastry o grubości około 1 cm i delikatnie solimy. Obsmażamy z dwóch stron na patelni grillowej delikatnie posmarowanej oliwą. Gdy się zarumienią, przekładamy na blachę (wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia) i układamy nadzienie. Zapiekamy przez około 15 minut w 180 stopniach C.
Pyyycha, nawet dla cukinioopornych:)
OdpowiedzUsuńI świetne fotki:D
W razie czego bardzo cukinooporni mogą też skorzystać z bakłażana lub dużych pieczarek (portobello) :)
UsuńCi, których mam na myśli, są niestety wrogami bakłażanów - ale na szczęście nie muszę szukać zamienników, bo cukinia w tej wersji została zaaprobowana:D
UsuńBardzo fajny pomysł na wykorzystanie cukinii :) Gratuluję kreatywności :)
OdpowiedzUsuńDzięki! Widziałam już pizzę na spodzie z dużych pieczarek, bakłażanów, kalafiora czy ziemniaków, więc stwierdziłam, że można też spróbować z cukinią :)
Usuń