Potrzebne będą:
- puszka czerwonej fasoli
- cebula
- dwa ząbki czosnku
- 1 ostra papryczka (drobno posiekana) lub płatki chilli
- łyżka pasty curry
- 2 liście laurowe
- łyżeczka startego imbiru
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki cynamonu
-łyżeczka garam masala
- 4 łyżki pasty z pomidorów/koncentratu pomidorowego
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy liście laurowe, ostrą papryczkę, imbir i smażymy przez około 5 minut. Następnie dorzucamy pomidory, fasolkę i pozostałe przyprawy. Gotujemy jeszcze przez 5 minut, często mieszając.
Danie najlepiej podawać w ugotowanym ryżem.
zdecydowanie uwielbiam takie ostre dania i mam ochotę jak najszybciej wypróbować to curry! :)
OdpowiedzUsuńChyba rozgrzewające to curry, w sam raz na dzisiejszą burzę:)
OdpowiedzUsuń