Napoleonik w wersji tradycyjnej
Jest to przepis, z którego ciasto zawsze wykonywała moja mama - sprawdzony i niezawodny :) Jedyne co zmieniłam to sposób przygotowania masy. Zamiast cukru wanilinowego użyłam prawdziwej wanilii.
Ciasto:
30 dkg mąki pszennej
1 kostka masła
1 żółtko
125 ml śmietany (najlepiej kwaśnej)
Z podanych składników wyrobić ciasto i odstawić na minimum 6 godzin do lodówki.
Masa:
1/2 l mleka
2 łyżki cukru
laska wanilii (oryginalnie w przepisie były 3 opakowania cukru wanilinowego)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
3 żółtka
1 łyżka masła
Mleko zagotować z pestkami wydrążonymi z laski wanilii, odcedzić.Dodać łyżkę masła.
Mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz 3 żółtka rozrobić w 1/2 szklanki mleka i wlać do gotującego mleka. Należy energicznie mieszać aż masa stężeje.
Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować i umieścić na dwóch blachach. Upiec w temperaturze 180 stopni C. Przełożyć ugotowaną masą i polukrować lub polać czekoladą.
Napoleonik pełnoziarnisty
Proporcje na ciasto pozostają bez zmian - po prostu używamy mąki pełnoziarnistej zamiast oczyszczonej.
Masa:
1/2 l mleka
laska wanilii
2 łyżki ksylitolu
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka
1 łyżka masła
Masę przygotowujemy w taki sam sposób jak w przypadku tradycyjnego napoleonika, z tą różnicą, że zamiast cukru dodajemy ksylitol i rezygnujemy z mąki pszennej, dając nieco więcej skrobi ziemniaczanej.
O rany, to musi być obłędnie pyszne!
OdpowiedzUsuń