Jako wielka fanka ziemniaków, od dawna chciałam przyrządzić ten specjał. Nie był mi wcześniej znany, więc tym bardziej kusił. Muszę przyznać, że taki rodzaj gołąbków jest po prostu przepyszny i najlepszy! :)
Potrzebne będą:
ok. 800 g ziemniaków
- 3 średnie cebule
- kapusta włoska
- majeranek
- pół szklanki wywaru z warzyw
- pół szklanki śmietany
- jajko
Sposób przygotowania:
Na patelni podsmażamy drobno skrojoną cebulę.
Ziemniaki ścieramy na najmniejszych oczkach tarki - tak jak na placki ziemniaczane. Czekamy chwilkę aż woda zbierze nam się w jednym miejscu i wylewamy ją.
Następnie do ziemniaków dodajemy podsmażoną cebulę, jajko, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Nadzienie jest już gotowe więc możemy przejść do zawijania gołąbków. Po zwinięciu umieszczamy je w garnku, zalewamy bulionem pomieszanym ze śmietaną i gotujemy do momentu, aż liście kapusty zmiękną.
Ciekawe , może polubię gołąbki ? :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że warto spróbować :) Ja generalnie też nie lubię mięsnych gołąbków :)
UsuńBardzo ciekawy pomysł na bezmięsne gołąbki :)
OdpowiedzUsuń