niedziela, 29 grudnia 2013

Chipsy warzywne (z buraczka, jarmużu, pietruszki, marchewki i selera)

 Tym razem postanowiłam przyrządzić chipsy z jarmużu, pietruszki, marchewki, buraczka i selera. Nie mogłam się zdecydować na jedną konkretną kombinację przypraw, więc w końcu wybrałam dwie - ziołową i paprykową. Muszę przyznać, że z wszystkich tych warzyw najbardziej zaskoczył mnie jarmuż :)

Potrzebne będą:
- buraczek
- pietruszka
- marchewka
- seler
- kilka liści jarmużu
- ulubione przyprawy (u mnie: opcja nr 1: curry, słodka papryka, ostra papryka; opcja nr 2: zioła prowansalskie)
- olej

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, obieramy (jeśli jest taka potrzeba) i kroimy na cienkie plasterki. Wkładamy je do miski (jarmuż i buraki najlepiej przygotować w oddzielnych miskach), dodajemy ok. łyżki oleju i posypujemy przyprawami. Dokładnie mieszamy.  Chipsy rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (oprócz jarmużu) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 20 minut, a jarmuż pieczemy w 150 stopniach przez 5-7 minut.






3 komentarze:

  1. Też myślałam żeby zrobić takie chipsy warzywne i dziękuje za przepis na pewno wykorzystam

    pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne! Dużo smaczniejsze - i na pewno zdrowsze:) niż kupne!

    OdpowiedzUsuń