wtorek, 31 grudnia 2013

Pizza z ruccolą, czarnymi oliwkami i kaparami na razowym spodzie

Składniki na ciasto:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 2 dkg drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki stevii
  • 2 łyżki oleju

    Nadzienie:
  • liście ruccoli
  • kilka czarnych oliwek
  • kilka kaparów
  • żółty ser (starty na tarce)
  • suszone pomidory
  • oregano

    + sos pomidorowy (przecier pomidorowy/pomidory z puszki/koncentrat pomidorowy + odrobina czosnku + zioła prowansalskie)

Sposób przygotowania: 
Z drożdży, dwóch łyżek mąki i stevii oraz połowy wody robimy rozczyn. Gdy drożdże zaczną pracować, dodajemy je do pozostałych składników na ciasto i wyrabiamy. Odstawiamy i zajmujemy się składnikami nadzienia. Ruccolę dokładnie płuczemy i osuszamy, oliwki i kapary kroimy na pół, suszone pomidory w paski. 
Rozwałkowujemy ciasto i umieszczamy na blaszce posmarowanej oliwą. Smarujemy ciasto sosem pomidorowym, nakładamy ruccolę, oliwki oraz kapary, a następnie posypujemy serem. Całość doprawiamy oregano i wstawiamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz