wtorek, 24 grudnia 2013

Bezglutenowe pierniki na ksylitolu

 Pierniczki w trochę innej odsłonie, ale równie pyszne!

Potrzebne będą:
- 350 g mąki gryczanej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 3 łyżeczki przyprawy do pierników (uwaga na skład - częstym dodatkiem jest mąka pszenna lub cukier)
- 1 łyżka kakao
- 80 g ksylitolu
- 4 łyżki syropu z agawy
- 100 g masła
- łyżka zmielonego siemienia lnianego lub mąki z ciecierzycy
- szczypta soli

Mąkę, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika oraz szczyptę soli wrzucamy do miski i mieszamy. Masło rozpuszczamy w rondelku razem z syropem z agawy i ksylitolem. Odstawiamy na bok i czekamy aż przestygnie. Następnie dodajemy mieszankę do mąki, wbijamy jajo i wyrabiamy ciasto. Jeśli za bardzo się kruszy, wystarczy dosypać mielone siemię lub mąkę z ciecierzycy - zastąpią one gluten.
Następnie rozwałkowujemy ciasto, wykrawamy pierniki, układamy je na blasze, pieczemy w 160 stopniach C przez około 12 minut, a piękny, korzenny zapach wypełnia naszą kuchnię :) Smacznego!


3 komentarze:

  1. Miałam przyjemność skosztować tych pierniczków - rewelacja! Polecam wszystkim:)

    OdpowiedzUsuń
  2. kiedy rekomendujesz je piec? Tuż przed świętami czy pod koniec listopada? Chodzi mi o to, czy one tak jak 'takie zwykłe' twardnieją po paru dniach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co prawda nie poleżały u nas za długo, ale myślę, że spokojnie można je upiec tuż przed świętami :) Nie powinny twardnieć :)

    OdpowiedzUsuń