piątek, 10 kwietnia 2020

Zakwas na żurek z zakwasu chlebowego

Potrzebne będą:
- 3 łyżki zakwasu żytniego na chleb
- 1,5 szklanki wody
- 40 g pełnoziarnistej mąki żytniej
- ziarenka ziela angielskiego
- łyżeczka ziarenek pieprzu
- 3 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe

Sposób przygotowania:
Zakwas umieszczamy w szklanym naczyniu (najlepiej w słoiku) i dodajemy do niego mąkę oraz stopniowo wlewamy wodę. Dokładne mieszamy, żeby pozbyć się wszystkich grudek. Na końcu dodajemy ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i czosnek przeciśnięty przez praskę. Odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie możemy ugotować żurek lub dokarmiać zakwas przez 3 kolejne dni (3 łyżki mąki + ok. 1/3 szklanki wody).



1 komentarz: