wtorek, 7 kwietnia 2020

Lasagne z warzywami

Potrzebne będą:
- baza warzywna (przepis znajdziecie tu)
- pół szklanki czerwonej soczewicy
- 500 ml przecieru pomidorowego
- po 1 łyżeczce ziół prowansalskich, cząbru, bazylii i oregano
- ok 200 g pieczarek (opcjonalnie)
- makaron do lasagne
- preferowana ilość żółtego sera ;) (u mnie 200 g)

Sos beszamelowy*
- 50 g masła
- 3 czubate łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- ok. 1 szklanka mleka (może być roślinne)
- gałka muszkatołowa
- sól


*używam tego sosu dość oszczędnie, więc jeśli lubicie jego większą ilość, zróbcie z podwójnej porcji.


Sposób przygotowania:
Bazę warzywną wrzucamy na patelnię i dodajemy do niej pokrojone pieczarki, a gdy już lekko zmiękną, wrzucamy wypłukaną soczewicę i czekamy aż chwilę się podpraży, a następnie zalewamy wszystko przecierem pomidorowym i doprawiamy. Przykrywamy pokrywką i czekamy, aż soczewica się ugotuje.


W międzyczasie zabieramy się za sos beszamelowy - do garnuszka wrzucamy masło, a gdy się rozpuści, dodajemy mąkę i mieszamy, żeby wszystko się połączyło. Nie przerywając mieszania, stopniowo zaczynamy dolewać mleko (aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji - w tym przypadku dobrze jest mieć nieco luźniejszy sos). Doprawiamy solą i gałką muszkatołową.


W końcu można składać lasagne.
Spód naczynia żaroodpornego smarujemy odrobiną sosu pomidorowego, układamy makaron, nadzienie warzywne, sos beszamelowy (ja daję tylko odrobinkę), na to żółty ser (u mnie tylko trochę + płatki drożdżowe, ale można szczelnie zakryć całą warstwę), znów makaron, nadzienie, beszamel, i tak aż do momenty, gdy skończy nam się nadzienie. Na samym końcu układamy makaron, polewamy dokładnie sosem beszamelowym i posypujemy serem. Zapiekamy w piekarniku przynajmniej 35 minut (czas warto też sprawdzić na opakowaniu makaronu), w temperaturze 180 stopni C.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz