Potrzebne będą:
Spód
- 100 g płatków owsianych
- 50 g masła
- łyżka miodu
- 2 czubate łyżeczki kakao
Masa serowa:
- 1 kg sera mielonego
- 30 g żelatyny (lub dwie galaretki, np. truskawkowe)
- 200 ml mleka
- 100 g ksylitolu
- 4 łyżki nasion chia (namoczonych wcześniej w 100 ml mleka)
+ 1 opakowanie galaretki (u mnie bez cukru)
Sposób przygotowania:
Spód
Masło rozpuszczamy, a następnie dodajemy miód i kakao. Wsypujemy płatki owsiane i odstawiamy do wystudzenia. Uzyskaną masą wykładamy spod tortownicy 22 cm średnicy.
Masa serowa: Żelatynę i ksylitol rozpuszczamy w ciepłym mleku a następnie łączymy z serem oraz z nasionami chia. Całość ubijamy do uzyskania jednolitej puszystej masy, którą przelewamy do tortownicy.
Na górną warstwę przygotowujemy galaretkę truskawkowa (wg instrukcji na opakowaniu) i kiedy zacznie tężeć, wlewamy na przechłodzony (30 min w lodówce) wcześniej sernik. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz