Szybkie i proste danie, a do tego z bazy warzywnej można z łatwością przygotować dodatkowe danie, np. lasagne. Jest to szczególnie przydatne teraz, w czasach zarazy, ponieważ warzywa poddane obróbce termicznej mogą poleżeć jeszcze kilka dni w lodówce (albo w zamrażalniku!), żeby nic się nie zmarnowało.
Potrzebne będą:
- ugotowana kasza (u mnie padło na bulgur)*
- 2 średnie marchewki
- 4 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 cukinie
- 2 bakłażany
- 2 papryki (u mnie czerwone)
- ugotowana fasola (3/4 szklanki suchej fasoli)/puszka fasoli
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1,5 łyżeczki przyprawy curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
* makaron i ryż również świetnie sprawdzą się w tym przepisie
Baza z warzyw:
Bakłażany i paprykę gotujemy na parze (można też je podpiec w piekarniku) do miękkości. Cebulę podsmażamy, aż się zeszkli, a następnie dodajemy do niej półplasterki marchewki oraz plasterki czosnku. Gdy marchewka odrobinę zmięknie, wrzucamy na patelnię kostki bakłażana i papryki. Dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze przez kilka minut.
Baza jest już gotowa - jeśli planujecie wykorzystać ją do innego dania (np. lasagne), czas odłożyć połowę do pojemnika i bezpiecznie przechować do czasu, gdy będzie potrzebna.
Pozostałą część łączymy z fasolą, a następnie doprawiamy sosem sojowym, curry oraz słodką i ostrą papryką. Mieszamy z kaszą i podajemy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz