środa, 2 grudnia 2015

Pełnoziarniste ciasto piernikowe z amarantusem

Bardzo łatwy i szybki przepis na smaczne ciacho o korzennym smaku.

Potrzebne będą:
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 0,5 szklanki mąki z amarantusa
- 2 szklanki mleka
- 0,5 szklanki oleju roślinnego
- 3/4 szklanki ksylitolu
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- garść posiekanych orzechów (u mnie laskowe, włoskie i nerkowce)

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki mieszamy w misce, przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy orzechami i całość pieczemy przez około 45 minut w 180 stopniach C (do tzw. suchego patyczka).



Jesienne słodkości!

1 komentarz: