piątek, 27 listopada 2015

Zapiekanka z fasolą, pieczarkami i kurczakiem pod pierzynką z puree ziemniaczanego

Przyznam szczerze, że do zrobienia tej zapiekanki zainspirował mnie przepis z programu "Pyszne 25". Oczywiście wprowadziłam do niego kilka zmian, żeby dostosować go lepiej do gustów domowników. Efekt okazał się zaskakujący i na pewno ta zapiekanka zagości w naszym menu na stałe :)

Link do oryginalnego przepisu znajdziecie tutaj: http://www.tvnstyle.pl/aktualnosci,1865,n/przepisy-dla-niespodziewanych-gosci-z-pyszne-25,144735.html


Potrzebne będą:
- 300 g pieczarek
- podwójna pierś z kurczaka
- papryka
- por
- puszka czarnej lub czerwonej fasoli
- 5 dużych, ugotowanych ziemniaków (ok 400 g)
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mleka
- pęczek natki pietruszki
- odrobina startego sera do posypania potrawy

Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka kroimy w paski, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie podsmażamy na rozgrzanej patelni. Następnie kurczaka przekładamy do miski i na tej samej patelni smażymy pieczarki (pokrojone na spore kawałki) i paprykę pokrojoną w kostkę. Gdy woda odparuje, przerzucamy je do miski z kurczakiem i dodajemy fasolę oraz sparzony por. Całość dokładnie mieszamy.
Do ugotowanych ziemniaków dodajemy mleko i masło, a następnie ucieramy na puree. Na końcu łączymy z posiekaną natką pietruszki.
Nadzienie wykładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy je puree ziemniaczanym, posypujemy startym serem i zapiekamy przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.




Jesień pełna warzyw

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz