poniedziałek, 24 listopada 2014

Ciasteczka z kleiku ryżowego

Potrzebne będą:
Na ciasto:
- opakowanie kleiku ryżowego (około 190 g - tak, właśnie tak oszukują nas producenci - zmniejszają
   gramaturę, ale cena pozostaje bez zmian)
- 200 g masła (pokrojonego w kostkę)
- 3/4 szklanki cukru lub ksylitolu
- 3 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki otrębów gryczanych
- 2 łyżki amarantusa ekspandowanego
- łyżeczka sody oczyszczonej

i dodatkowo
- mały słoiczek ulubionego dżemu/powideł

Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy.Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczamy i palcem robimy zagłębienie na środku ciastka (jak w kluskach śląskich). Zagłębienie wypełniamy ulubionym dżemem lub powidłami. Pieczemy w 180 stopniach C, aż ciasteczka się zarumienią.



1 komentarz: