czwartek, 27 listopada 2014

Zapiekanka warzywna z cukinią, ziemniakami i pieczarkami

Potrzebne będą:
- 4 średniej wielkości ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 100 g pieczarek
- 2 małe cukinie (lub jedna średnia)
- 1 ostra papryczka (opcjonalnie)
- 1  mały por
- 2 ząbki czosnku
- 3 pomidory
- oregano
- 150 g żółtego sera

sos:
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub oliwą, a następnie układamy w nim ziemniaki pokrojone w plastry. Posypujemy jednym posiekanym ząbkiem czosnku, doprawiamy solą. Cukinię kroimy wzdłuż w bardzo cienkie plasterki i połowę plastrów układamy na ziemniakach - jedna warstwa wzdłuż naczynia, druga w poprzek. Posypujemy posiekanym ząbkiem czosnku, doprawiamy solą i pieprzem. Kolejną warstwę tworzymy z pieczarek, a na nich znów układamy cukinię (w taki sam sposób jak poprzednio). Układamy plastry pomidorów i wlewamy do naczynia sos (jajka pomieszane z 2 łyżkami mleka). Solimy, doprawiamy pieprzem i oregano. Układamy por pocięty w średniej wielkości kostkę, dodajemy drobno posiekaną papryczkę chilli (opcjonalnie) i wszystko posypujemy serem. Zapiekamy przez około 40 minut w 180 stopniach C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz