wtorek, 23 września 2014

Mini pizza na spodzie z cukini

Potrzebne będą:
- cukinia
- składniki na nadzienie, np. (sos pomidorowy, oregano, pieczarki, żółty ser, oliwki)

Sposób przygotowania:
Cukinię kroimy na wzdłuż lub w poprzek na plastry o grubości około 1 cm i delikatnie solimy. Obsmażamy z dwóch stron na patelni grillowej delikatnie posmarowanej oliwą. Gdy się zarumienią, przekładamy na blachę (wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia) i układamy nadzienie. Zapiekamy przez około 15 minut w 180 stopniach C.




5 komentarzy:

  1. Pyyycha, nawet dla cukinioopornych:)
    I świetne fotki:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W razie czego bardzo cukinooporni mogą też skorzystać z bakłażana lub dużych pieczarek (portobello) :)

      Usuń
    2. Ci, których mam na myśli, są niestety wrogami bakłażanów - ale na szczęście nie muszę szukać zamienników, bo cukinia w tej wersji została zaaprobowana:D

      Usuń
  2. Bardzo fajny pomysł na wykorzystanie cukinii :) Gratuluję kreatywności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Widziałam już pizzę na spodzie z dużych pieczarek, bakłażanów, kalafiora czy ziemniaków, więc stwierdziłam, że można też spróbować z cukinią :)

      Usuń